Eksempler fra klagesaker – hva kan fotterapeuter lære? (Denne artikkelen stod på trykk i tidsskriftet «Fotterapeuten» nr 1, mai 2016, side 24-28, og er gjengitt her i et format tilpasset Helsebloggen med tillatelse fra redaktøren i Fotterapeutforbundet) 1. Regelverket forplikter 2. Smittevern – forsøket på en rimeligere variant… 3. Hvem straffes etter helsepersonelloven -…
Måned: juli 2016
Når fusk og fanteri rammer pasienter – hvorfor ikke lære av andres dyrekjøpte erfaringer? 1. Falskhet og forfalskninger – oversikt og varianter 1.1 Stikkordet er falsk 1.2 Tidligere dyrekjøpte erfaringer gratis tilgjengelig for den kommende generasjonen 1.3 Omtrent 400 medieoppslag om alle svindelsaker i Norge – og 10 på topp-listen 1.4 Lederansvar å sjekke…
Statens helsepersonellnemnd – rettssikkerhetsgarantien for helsepersonell som blir ilagt reaksjon fra Statens helsetilsyn – en gjennomgang av ordningen, med praktiske tips og råd til helsepersonellet 1. Oversikt 2. Statens helsepersonellnemnd – historikk, oversikt, arbeidsform og sammensetning 2.1 Formål, regulering, saksbehandlingstid og nemndssammensetning 2.2 Noen prosesstaktiske hensyn frem til vedtaket i Statens helsepersonellnemnd – med…
Journalsnoking – når nysgjerrigheten gjør at du mister arbeidet og autorisasjonen – interessante utviklingstrekk i nyere snokelovgivning (Denne artikkelen ble opprinnelig postet den 6.7.2009 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning. Denne oppdaterte og utvidede artikkelen er uttrykk for den rettslige reguleringen av…
Tvangsekteskap er forbudt, men arrangerte ekteskap er lovlig – hvor går grensene? – noen erfaringer fra de siste 20 års arbeid mot denne styggedommen… (Denne artikkelen ble opprinnelig postet den 2.6.2009 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning. Denne oppdaterte og betydelig utvidede…
Fostervernet – hvor godt er egentlig det ufødte liv vernet? (Denne artikkelen ble opprinnelig postet den 21.8.2009 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning. Denne oppdaterte og utvidede artikkelen er uttrykk for den rettslige reguleringen pr 6.7.2016.) 1. Innledende bemerkninger 2. Befruktede…
Pasientens rett til å disponere over eget biologisk materiale – store overtramp fra sentrale forskningsaktører (Denne artikkelen ble opprinnelig postet som to bloggartikler, henholdsvis den 28.9.2009 og 29.10.2009 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning. Denne oppdaterte og utvidede artikkelen er uttrykk for…
Strengere regler mot rusmisbruk blant helsepersonell – de første års erfaringer med nye regler (Denne artikkelen ble opprinnelig postet den 31.10.2012 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det ikke skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning, men ny praksis har tilkommet og vi har vunnet noen nye erfaringer. Denne oppdaterte…
NAVs innsynsrett i pasientjournaler uten samtykke – og plikter når de vil se hele eller deler av den
NAVs innsynsrett i pasientjournaler uten samtykke – og plikter når de vil se hele eller deler av den (Denne artikkelen ble opprinnelig postet den 12.11.2009 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning. Denne oppdaterte og utvidede artikkelen er uttrykk for den rettslige reguleringen…
Tolking og oversettelser i helse- og omsorgstjenesten – en fare for pasientsikkerheten til fremmedspråklige og personer med nedsatt funksjonsevne (Denne artikkelen ble opprinnelig postet den 8.11.2012 på Helsebloggen på de gamle nettsidene www.jussboka.no. Siden den gang har det skjedd vesentlige endringer i relevant lovgivning. Denne oppdaterte og utvidede artikkelen er uttrykk for den rettslige…